Constructie van nieuwe agrorobot gestart

Afgelopen maanden organiseerden we talrijke brainstormsessies met landbouwers en bedrijven in Vlaanderen en Nederland. Samen dachten we na over het ontwerp van een veelzijdige agrorobot. Het werd meteen duidelijk dat flexibiliteit essentieel is, zowel bij de aansturing, de type bewegingen en de functionaliteiten van de agrorobot. Na veel denk- en tekenwerk, kunnen we starten met de constructie van de robot en bijhorende werktuigen. In dit nieuwsbericht lees je meer over de technische werking, mét simulatiefilmpje van de rijtechnieken.

Om zoveel mogelijk te voldoen aan de noden en wensen van telers als eindgebruikers, organiseerden we cocreatiesessies met zowel fabrikanten als landbouwbedrijven. In volgende fase deden we technische testen met bestaande robotplatformen om heel wat data te verzamelen. Op basis van de metingen en de functionele en technische vereisten kozen we ervoor om geen bestaand robotplatform als basis te gebruiken, maar om met een blanco blad te starten. 

Ondertussen is de constructie gestart. De komende weken zal ILVO samen met de bedrijven Lambers LMB en Vanhoucke Engineering de laatste onderdelen fabriceren, verven, assembleren en de bekabeling uitvoeren. KU Leuven bekijkt samen met Octinion de veiligheid van het platform. Tegen de zomer willen we het prototype klaar hebben om te testen op het veld.

Hieronder enkele foto’s, genomen tijdens het constructieproces:

In dit simulatiefimpje kan je zien hoe flexibel de robot kan worden aangestuurd. Dit is erg belangrijk om de toepassing van de robot uit te testen in verschillende teeltsystemen. In eerste instantie testen we de robot voor mechanische onkruidbestrijding binnen wortelteelt en witloofteelt op ruggen.

Unieke 4 wheel drive

Het robotplatform heeft een onafhankelijke sturing van de vier wielen. Er zijn vier motoren voor de aandrijving en vier motoren voor het sturen. Daardoor kan elk wiel in gelijk welke richting rijden. Dit creëert heel wat mogelijkheden: korte draaicirkels, ter plaatse draaien, loodrecht rijden op de oriëntatie, rijden in hondegang… Bestaande platformen zoals een differentiële robot, een robot met kniksturing of Ackermann kunnen dit niet. De flexibele sturing van onze agrorobot is dus wel een grote troef.

Gepubliceerd op 01 april 2021