Nieuwe agrorobot is bijna klaar voor veldproeven

In een vorig bericht las je dat de partners binnen CIMAT gestart zijn met de constructie van een multi-inzetbare agrorobot en bijhorende werktuigen. Ondertussen zijn alle individuele onderdelen afgewerkt en gemonteerd. We maakten een filmpje van de assemblage in het atelier van ILVO Agrifood Technology. Binnenkort komt de robot naar Inagro voor de eerste testen op het veld.

> Bekijk de assemblage van het robotplatform.

De robot is ongeveer 4m lang en heeft een spoorbreedte die instelbaar is van 1.2 tot 1.8 m. Het is de bedoeling dat dit autonome platform dankzij meerdere werktuigen multi-inzetbaar wordt. Binnen het project zal het platform gebruikt worden voor mechanische en thermische onkruidbestrijding en om bodemparameters zoals verdichting en vochtgehalte te meten. De sensoren en controllers van het robotplatform zijn geconnecteerd met de cloud. Verzamelde data wordt samen met plaatsbepalingsinformatie opgeslagen voor real-time evaluatie of latere verwerking op de ILVO servers.

Op Inagro is een veld met ruggen voorzien om de functionaliteit van de robot en de onkruidbestrijdingsmachine te finetunen in onder andere de witloof- en wortelteelt. Vanaf juni starten de veldproeven ook bij ILVO en Proefcentrum Vlaams Brabant om de robot deze zomer verder te optimaliseren.

Gepubliceerd op 19 mei 2021